Udstillingen BY PROXY

Soloudstilling  KH7 smallspace

I min praksis er tænkning en kropslig registrering og sansning af materialer i relation til verden. Mit arbejdsmateriale kredsede i denne udstilling om rabarber. Materialet er selve livet og døden, som det udtrykker sig i natur og kultur, hvor en plante aldrig bare er en plante, og et blad altid mere end et blad. Det er en invitation med ind i en registrerende undersøgelse af, hvad det vil sige, at sanse, at tale, at bevæge, at lytte.
Det handler også om, hvordan et billede er en repræsentation af en virkelighed og det rum for håb og mulighed, som følger af oplevelsen af uro, ubehag og væmmelse, og som skaber en forbindelse til vores hjerter, – en forbindelse, som ikke er køn og sød, men påtrængende og voldsom.

For øjnene af os transformerer udstillingens billeder og gestaltninger af rabarberen sig – rabarberen den krymper og pakker sig, og den prøver at flytte sig. Udstillingen undersøger om en rabarber kan være stedfortræder for dét, vi helst ikke vil vide, se eller høre. Er det muligt at lave sprækker i vores forsvarsværker og vække vores empati og reflektion. Fastholde, presse, mase dét, som ikke er os, dét som træder ind foran vores øjne, og som i mødet gør os genkendelige som mennesker i al vores skrøbelighed og gru.

Værkerne er indsat i en form for disciplinerende, rå struktur af ståltråd, søm og andet vækststyrende grej. Hvis man åbner låget til på kompost-tønden, kan man høre lyden af tvungne rabarber (Forced Rhubarb), som de lyder, når de vokser i tusindvis i kæmpe mørklagte haller i England. Her tvinges rabarberne med denne dyrkningsteknik til at vokse hurtigt og hovedsageligt udvikle lange søde stilke – i deres stræben efter at nå op til lyset. Lydene af 100-vis af rabarber-skud, den lyd der kommer, når rabarber bliver drevet frem i mørke omgivelser.

Der er så meget, man kan sige om rabarber. For nyligt fandt jeg et rabarberskelet, som havde overlevet en vinter med sne og masser af regn. Strukturerne var intakte.

Udstillingen bestod af:

Fotogravure trykt som monotypier.
Koldnålsraderinger i kombination med fotogravure.
Små skulpturer på væg – rabarbersmykker – lavet af rabarber, shellak, grafit og ståltråd.
Skulptur på gulv: Rabarber som voksede i komposttønde med vandingsanlæg i loftet.
Tak til Jette Gejl, Anne-Marie Pedersen, Helene Holmes, Kevin Mogensen og
til Max Parylewich for lån af kobbertrykspresse.
Tak for hjælp til teknik: Rasmus Winther